STRONY

wtorek, 9 czerwca 2015

Jogurtowiec z truskawkami

  • Świetne lekkie ciasto które umili letni dzień na jogurcie ze świeżymi orzeźwiającymi owocami truskawek...Uwielbiam je za prostotę i łatwość w przygotowaniu, teraz w sezonie to nr 1!



  • Składniki:


    Ciasto:
    5 jaj
    1 budyń malinowy duży
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 dag stopionej margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy

    Masa jogurtowa:
    44 dag jogurtu naturalnego greckiego
    1 szklanka kremówki
    5-6 łyżek cukru pudru
    4-5 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 kg świeżych truskawek

    Dodatkowo_
    3 galaretki truskawkowe
    4 łyżki konfitury truskawkowej

Sposób wykonania:

Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.

Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia.


Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężała

                                                                 Smacznego ;-)

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !