Składniki:
Ciasto na formę o wym 24/28 cm:
5 jaj
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 szklanki świeżych malin
Masa:
500 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fiks
1/2 szklanki malin
100 g mlecznej czekolady
5 jaj
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 szklanki świeżych malin
Masa:
500 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fiks
1/2 szklanki malin
100 g mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
Ciasto Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia na przemian wlewać rozpuszczoną margarynę.Ciasto podzielić na dwie równe części,do jednej wsypać kakao i wlać mleko,wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto a na wierzch ciasto ciemne,powciskać umyte i osuszone maliny. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić.
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego ciasta,posypać startą na tarce mleczną czekoladą.Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego;-)
wyglądają wspaniale!!! uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl na wersje z malinami:)
OdpowiedzUsuńApetycznie)))
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-) jak tylko pojawią się malinki to takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto.Nic tylko podstawić talerzyk.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Iza:)
Wersji z malinami jeszcze nie jadłam :) Smakowite :)
OdpowiedzUsuńMniam, jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak żałuję,że nie mogę spamiętać tych wszystkich pyszności, na jakie trafiam na różnych blogach. ciasto jest obłędne :)
OdpowiedzUsuń