Danie podałam na przepięknej porcelanie Bogucice-Julia Gold
Składniki:
100 g ryżu
40 dag fileta z kurczaka
40 dag bobu
1 duża marchewka
1 duża cebula
jarzynka lub sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony
5 łyżek oliwy
3/4 szklanki wody
40 dag fileta z kurczaka
40 dag bobu
1 duża marchewka
1 duża cebula
jarzynka lub sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony
5 łyżek oliwy
3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin.
Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ugotowany bób i ryż, całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy gorące.
Smacznego życzę ;-)
Pyszności. Uwielbiam bób :-)
OdpowiedzUsuńJakie to danie jest kuszące!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, mniam
OdpowiedzUsuńwidze, że twoje przepisy idealnie trafiają w sezon! :)
OdpowiedzUsuńJakie to danie jest kuszące!
OdpowiedzUsuń