STRONY

piątek, 26 czerwca 2015

Risotto z kurczakiem i bobem

  • Risotto jest daniem które zazwyczaj wystarcza za dwudaniowy obiad, teraz w sezonie urozmaiciłam go i dodałam świeży bób, danie wyszło aromatyczne, delikatne i przepyszne!
Danie podałam na przepięknej porcelanie Bogucice-Julia Gold 







Składniki:


100 g ryżu
40 dag fileta z kurczaka
40 dag bobu
1 duża marchewka
1 duża cebula
jarzynka lub sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony
5 łyżek oliwy
3/4 szklanki wody


Sposób przygotowania:


Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin.





Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ugotowany bób i ryż, całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy gorące.


Smacznego życzę ;-)




Bóbmania

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !