STRONY

niedziela, 28 czerwca 2015

Pierogi z bobem, boczkiem i cebulką


  • Dziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig!

  • Danie podałam na przepięknym talerzu z serii AGAWA GOLD -BOGUCICE 







Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    gorąca woda-około 300 ml
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    mąka do podsypania

    Nadzienie:
    80 dag świeżego bobu
    2 cebule
    40 dag boczku wędzonego
    2 łyżki oleju
    sól morska do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku


Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .



Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały. 




Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.


Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.






                            Życzę smacznego!

http://www.porcelanabogucice.pl/

Bóbmania

            

6 komentarzy:

  1. Mniam ale bym zjadła takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ale bym zjadła takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierożki wyglądają apetycznie :) przyznam się że z bobem jeszcze nie jadłam , czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy takich pierożków, brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one smacznie wyglądają :) Ja jeszcze nigdzie nie mogę znaleźć bobu :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !