STRONY

wtorek, 30 czerwca 2015

Sałatka egzotyczna z brzoskwinią i pędami bambusa

Połączenie soczystych brzoskwiń ,  pędów bambusa, ryżu i kurczaka to udany eksperyment.
Sałatka wyszła niebanalna i bardzo smaczna, podbije serca wielu osób.
Podana w salaterce BOGUCICE-AGAWA PLATIN 





 

Składniki:

100 g ryżu długoziarnistego
100 g sera żółtego np goudy
40 dag fileta z kurczaka
1 puszka brzoskwiń
1 mała puszka pędów bambusa
1 puszka kukurydzy
1/2 cebuli
2-3 łyżki oleju
1 łyżka majonezu
przyprawa hiszpańska do smaku
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku


Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę oprószamy przyprawą hiszpańską z dodatkiem kurkumy, obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia.

Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego ;-)

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !