STRONY

wtorek, 30 czerwca 2015

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

  • Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje!
Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii:FILONA 
na drugim planie talerzyk DIAMENT GOLD





Składniki:

Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm

3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
6 dużych jaj

Masa śmietanowa z kiwi:

3 sztuki dojrzałego kiwi
1 galaretka kiwi
1/2 szklanki wody
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki cukru
polewa czekoladowa








Sposób wykonania:

Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.


Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.


Życzę smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda na przepyszny, lekki deser. Coś w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja już biegnę po kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zauroczył mnie ten torcik. Wygląda pięknie i pysznie, a jak tak bardzo lubię ciasto ptysiowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle pysznie u Ciebie, świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !