Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania!
Tortownica śr 24 cm
Ciasto:
3 jajka
½ szklanki oleju roślinnego KUJAWSKI
¼ szklanki wody
½ szklanki cukru+3 łyżki
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
330 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
40 dag świeżych jagód
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
Bita śmietana
Ażurki czekoladowe
Kuleczki czekoladowe
Liście melisy cytrynowej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru,
mieszankę wystudzić.
Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru,
mieszankę wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając
pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do
otrzymania kremowej lśniącej pianki,
wlać całą ostudzoną
mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie
naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej
pergaminem tortownicy-samo dno, boków
nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy
otwartych drzwiczkach.
Umyte jagody przełożyć do
rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po
czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić
z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować
i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.
Udekorować torcik bitą
śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi
oraz cytrynową melisą.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńGratuluję! Wygrana jak najbardziej zasłużona :)
UsuńCieszę się :)
UsuńO ranyyyyy! :D
OdpowiedzUsuńPo takich widokach to dopiero będę miała sny :D
Wygląda fantastycznie!
Dziękuję za udział :))
http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
W takim razie...słodkich snów! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, świetny pomysł, żeby wykorzystać jagody do masy :)
OdpowiedzUsuńI masa jest bardzo smaczna ;)
Usuńto dopiero poezja smaku!!! cudeńko!!! :)
OdpowiedzUsuńBeatko powiem nieskromnie, smakuje obłędnie :)
Usuńciekawe ciasto...
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za moje gapiostwo, ale nie zauważyłam w przepisie masy kakaowej?
OdpowiedzUsuńMasa kakaowa...to ciasto...krem jest jagodowy :)
UsuńDziś robiłam. Przepyszny torcik !😊
OdpowiedzUsuń