STRONY

piątek, 19 czerwca 2015

Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście

  • Zastanawiam się jak to u Was jest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem?
  • Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. 




Składniki:

6 kostek mintaja

Ciasto:
10 dag mąki kukurydzianej
10 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml zimnej wody
1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby -RAFEX
sól do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki.



Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście.



Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką.




Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć !

 Klik



4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !