STRONY

wtorek, 14 lipca 2015

Dwuwarstwowa sałatka z makaronem i buraczkiem

Jakiś czas temu znalazłam się w gronie konkursowych szczęśliwców i dostałam bogatą paczuszkę makaronów Międzybrodzkich, drugi etap polegał na przygotowaniu dania z makaronem  i dwóch składników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej  żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak:


-Seler
-Burak
-Cebula
-Topinambur
-Kiełki

Ale skoro powiedziało się A trzeba było powiedzieć B ;-)

Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób podania zachęca do konsumpcji .







Składniki:

20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Międzybrodzki
3 średnie buraki
1 cebula
3 ogórki kiszone
Łodyga selera naciowego
2 płaskie łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku


Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z łyżką majonezu.

Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej, ogórka i cebulkę drobno siekamy, łączymy z buraczkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez , mieszamy.

W okrągłych obręczach do przystawek układamy warstwowo sałatkę –na dnie warstwa z buraczków na wierzchu makaronu, posypujemy pokrojonym drobno selerem naciowym, chłodzimy w lodówce, przed podaniem obręcze ściągamy i podajemy.
Smacznego ;-)

9 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !