STRONY

poniedziałek, 13 lipca 2015

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

Słodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć,
gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-)

Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice

Życzę smacznego!









Ciasto:
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju do smażenia
Szczypta soli

Krem:
300 ml śmietany kremówki 30%
2 paski białej czekolady
70 g owocowych landrynek

Dodatkowo:
Ananas w żelu
Melisa cytrynowa

Sposób wykonania:


Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem, gdy masa będzie lśniąca, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia, dodajemy przesianą pulchną mąkę i delikatnie mieszamy aby nie utracić konsystencji piany.

Na patelni o śr.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu smażymy pod przykryciem, gdy od spodu się zrumieni, delikatnie przewracamy na drugą stronę i rumienimy, w ten sposób smażymy 3 takie same biskwity, odkładamy na talerz zwijamy na połowę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Robimy krem:
Landrynki tłuczemy tłuczkiem na pył, śmietankę podgrzewamy w rondelku, aby była gorąca-nie gotujemy, wsypujemy landrynki, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Zimną masę wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki aż stężeje, następnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystego kremu, przekładamy biskwity, dekorujemy ananasem w żelu i melisą  i podajemy.





1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !