STRONY

piątek, 3 lipca 2015

Krem z pora i sałaty

  • Uwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. 
  • Jest pyszna! Podana w bulionówce  Bogucice  MIRANDA








Składniki:

1 duży por lub 2 mniejsze
2 młode ziemniaki
1 mała cebula
1 mała główka sałaty lodowej
1 litr rosołu
1 duży ząbek czosnku
2 czubate łyżki masła
2 serki topione po 100 g użyłam Mońki
2 łyżki słodkiej śmietanki 22%
sól morska do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz biały do smaku
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Pory i sałatę myjemy, czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki.

Smacznego;-)

Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach smakowych, sery te znajdą szerokie zastosowanie kulinarne, polecam! 



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !