- Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie.
Ciasto podane na talerzu z serii RAJSKI OGRÓD Bogucice
-
-
- Składniki:
- Ciasto:
6 białek
15 dag cukru drobnego
5 dag mąki tortowej
5 dag wiórek kokosowych białych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki czarnej porzeczki
3 łyżeczki żelatyny
wiórki kokosowe do dekoracji
czarna porzeczka do dekoracji
Sposób wykonania:
- Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.
- Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.
- Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wspaniale wyglada, na pewno jest przepyszny
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, w przekroju prezentuje się idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSmaczniutkie :)
OdpowiedzUsuń