STRONY

niedziela, 5 lipca 2015

Torcik kokosowo-porzeczkowy

  • Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie.
Ciasto podane na talerzu z serii RAJSKI OGRÓD Bogucice






  • Składniki:
  • Ciasto:
    6 białek
    15 dag cukru drobnego
    5 dag mąki tortowej
    5 dag wiórek kokosowych białych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 litra śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki czarnej porzeczki
    3 łyżeczki żelatyny
    wiórki kokosowe do dekoracji
    czarna porzeczka do dekoracji

Sposób wykonania:


  • Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.
  • Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.
  • Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.





4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !