STRONY

piątek, 21 sierpnia 2015

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

  • Lubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment:
  • Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory.
  • Skusicie się?




Składniki:

5 plastrów schabu bez kości
150 g serka mascarpone
5 moreli
100 g szynki parmeńskiej
1 cebula
pęczek świeżej melisy cytrynowej
1 szklanka rosołu drobiowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
kolorowy pieprz z młynka do smaku
50 ml białego półwytrawnego wina



Sposób wykonania potrawy:


Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki.




Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia.




W  wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem. 





Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina. 

Życzę smacznego ;-)

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !