STRONY

wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa romans cukinii z kurkami

  • Kremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut!
Zupę podałam w bulionówce MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE






Składniki:

1 duża cukinia
1,5 sztuki cebuli
20 dag świeżych kurek
3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju
2 łyżki masła do kurek
20 dag serka topionego
1,5 -2 litry rosołu
sól do smaku
ziarnisty zielony pierz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku


Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut,

po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, na 5 minut przed końcem gotowania, dodać serek topiony, doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, całość zmiksować blenderem.

Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić. 
Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać.


Smacznego!



Pora na kurki 2015



5 komentarzy:

  1. Ta zupka musi być pyszna. Chociaż kurki bym wyjęła bo za nimi nie przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj jak ja lubię takie sezonowe kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiała smakować wybornie ta zupa :)
    Szkoda tylko, że tutaj kurki takie drogie... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy kremy (choć nie na rosole) - połączenia kurek z cukinią jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taki łatwe przepisy. :)
    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
    Pozdrawiam
    Iwona

    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !