Zupę podałam w bulionówce MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE
Składniki:
1 duża cukinia
1,5 sztuki cebuli
20 dag świeżych kurek
3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju
2 łyżki masła do kurek
20 dag serka topionego
1,5 -2 litry rosołu
sól do smaku
ziarnisty zielony pierz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
1,5 sztuki cebuli
20 dag świeżych kurek
3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju
2 łyżki masła do kurek
20 dag serka topionego
1,5 -2 litry rosołu
sól do smaku
ziarnisty zielony pierz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut,
po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, na 5 minut przed końcem gotowania, dodać serek topiony, doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową, całość zmiksować blenderem.
Kurki dobrze opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić.
Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać.
Smacznego!
Ta zupka musi być pyszna. Chociaż kurki bym wyjęła bo za nimi nie przepadam :-)
OdpowiedzUsuńoj jak ja lubię takie sezonowe kremy :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiała smakować wybornie ta zupa :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że tutaj kurki takie drogie... :(
Uwielbiam zupy kremy (choć nie na rosole) - połączenia kurek z cukinią jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki łatwe przepisy. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
Pozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com