STRONY

piątek, 4 września 2015

Krokiety mięsne z kapustą

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad!
Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :)
Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis







Składniki:


Ciasto naleśnikowe:
40 dag mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Farsz:
60 dag kapusty kiszonej z marchewką
40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina)
1 duża cebula
sól himalajska do smaku Bella-Bis
czubryca czerwona do smaku Bella-Bis
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Panierka;
2 jaja
bułka tarta
olej do smażenia lub masło


Sposób wykonania:


CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki

FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem.

Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.

Smacznego!


Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie!




2 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam kotletów a bardzo je lubię. Wpraszam się na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko ale mi chęci narobiłaś na takiego chrupiącego krokieta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !