Zielony jęczmień
stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy
B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i
cynku. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w
niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam
wyprodukować.
Zalety młodego jęczmienia długo by wymieniać, jego smak może niektórych zniechęcać, ale nie zrażajcie się ! ja wypróbowałam go dzięki uprzejmości firmy PIĄTNICA i przemyciłam go w pysznym koktajlu, polecam!
Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
3 kiwi
1 zielony ogórek
1 banan
2 czubate łyżeczki młodego jęczmienia w proszku Piątnica
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
3 kiwi
1 zielony ogórek
1 banan
2 czubate łyżeczki młodego jęczmienia w proszku Piątnica
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Sposób przygotowania:
Ogórek i natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do
kielicha blendera, kiwi obieramy ze skórki tak samo banana, kroimy na mniejsze
kawałki , wsypujemy sproszkowany młody jęczmień, dopełniamy wodą mineralną,
całość miksujemy .
Rozlewamy do szklanek, dekorujemy plasterkami banana i natką
-podajemy od razu po przyrządzeniu. Dzięki dodatkowi banana, nie wymaga
żadnego dosłodzenia. Polecam na codzienną kurację dla zdrowia.
Jeśli macie ochotę go wypróbować zapraszam do sklepu internetowego Piątnica znajdziecie go tam w przystępnej cenie, warto zajrzeć!
Nigdy nie próbowałam młodego jęczmienia. Ciekawi mnie jego smak.
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaje młody jęczmień do koktajli :-)
OdpowiedzUsuńLubię do Ciebie zaglądac, nie zawsze zostawiam swój ślad, ale zawsze zachwycam się tymi wspaniałościami :)
OdpowiedzUsuń