STRONY

czwartek, 10 września 2015

Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn

Czekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser!

Muffinki podane na talerzu Kamila-BOGUCICE






Składniki:

Babeczki:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody

Krem śmietanowy:
300 ml śmietany kremowej 30%
2 czubate łyżki serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa

Wykonanie:

Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. 

Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. 

Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić.

Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać. 
Smacznego!




7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !