STRONY

piątek, 11 września 2015

Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!






Składniki:


1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawa do gyrosa
sól do smaku
100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego 
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu łagodnego


Sposób przygotowania:


Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.

Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.

Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty. 
Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami. 

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 
Podajemy.





9 komentarzy:

  1. Coś dla moich dzieci :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze brzmi i wygląda zachęcająco :) teraz jestem na diecie, ale uwierz mi, mam już kilka Twoich wspaniałości "zaklepanych" na zrobienie po diecie ;) Szaleństwo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Jakiej firmy ten sos kebab. I na ile osób ta sałatka z takimi proporcjami? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam z Folwarku...
      Na 5 osób spokojnie wystarczy.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Czyli muszę zrobić podwójną porcję bo będzie nas 8 :) dam znać po weekendzie jak wyszła i czy smakowała.

      Usuń
  4. A w jakim sklepie można dostać taki sos bo nigdzie nie widziałam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !