STRONY

wtorek, 15 września 2015

Orkiszowa szarlotka z makową bezą

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła......

Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień Porcelana Bogucice





Składniki:


Ciasto :
2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650
4 żółtka
250 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
1 kg winnych jabłek (po obraniu)
4 łyżki cukru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka soku z cytryny
1 kisiel cytrynowy

Beza makowa:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki suchego maku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier z cynamonem lub cynamon
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą.



Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką.




Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak.















Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na bezę. 
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia.

Udanych wypieków ;-)

Jabłko z cynamonem 2015

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !