Makaron z soczewicą kabanosami
i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi
wszystkie nasze zmysły.
Sos Madziarów idealnie podkreślił smak
tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają, zastąpią go pikantnym
ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-)
Składniki:
40 dag makaronu penne
30 dag drobnej czerwonej
soczewicy
20 dag suszonych kabanosów
1 duża cebula
½ cukinii lub 1 nieduża
1 ząbek czosnku
2 marchewki
3-4 łyżki oliwy
1 litr bulionu rosołowego lub
warzywnego
3 łyżki sosu Madziarów
½ szklanki przecieru
pomidorowego
sól himalajska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie dania:
W szerokim garnku rozgrzewamy
oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki,
podsmażamy chwilę, wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę
cukinię-(nie obieramy ze skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na
wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Pysznie. Tak lubię
OdpowiedzUsuń