STRONY

wtorek, 20 października 2015

Spaghetti z boczkiem i ricottą

Szybkie danie z włoskiej kuchni , na bazie serka ricotta, ze szczyptą chili, aromatyczne, rozgrzewające i syte, idealne na zimne jesienne dni, gdy zasiądziesz nad talerzem tego aromatycznego spaghetti, od razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię !
Wszystkie produkty zakupicie w Lidl Polska gdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień.





Składniki:

40 dag makaronu spaghetti tricolor
25 dag sera ricotta
20 dag chudego boczku parzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 papryka chili z zalewy olejowej
3 łyżki sosu włoskiego z migdałami
sól morska do smaku
szczypta pieprzu do smaku
listki świeżego oregano lub bazylii do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy. 

Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem. 
Podajemy gorące danie, posypane bazylią lub świeżym oregano.

Bon Appetit!

Ofertę włoskiego tygodnia znajdziecie



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !