Szybkie danie z włoskiej kuchni , na bazie serka
ricotta, ze szczyptą chili, aromatyczne, rozgrzewające i syte, idealne na zimne
jesienne dni, gdy zasiądziesz nad talerzem tego aromatycznego spaghetti, od
razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię !
Wszystkie produkty zakupicie w Lidl Polska gdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień.
Składniki:
40 dag makaronu spaghetti tricolor
25 dag sera ricotta
20 dag chudego boczku parzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 papryka chili z zalewy olejowej
3 łyżki sosu włoskiego z migdałami
sól morska do smaku
szczypta pieprzu do smaku
listki świeżego oregano lub bazylii do posypania
25 dag sera ricotta
20 dag chudego boczku parzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 papryka chili z zalewy olejowej
3 łyżki sosu włoskiego z migdałami
sól morska do smaku
szczypta pieprzu do smaku
listki świeżego oregano lub bazylii do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na
opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki,
cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą
smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili,
mieszamy.
Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy,
mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy
z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem.
Podajemy gorące danie,
posypane bazylią lub świeżym oregano.
Bon Appetit!
Ofertę włoskiego tygodnia znajdziecie
Pysznie, bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuń