Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to
propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze
można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko
zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz,
pycha!
Składniki:
1 bagietka pszenna
20 dag świeżych rydzy
2 łyżki masła
1 krążek sera camembert
olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm
20 dag świeżych rydzy
2 łyżki masła
1 krążek sera camembert
olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
gałązki rozmarynu lub tymianku
1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
gałązki rozmarynu lub tymianku
Sposób wykonania:
Rydze oczyszczamy, płuczemy
dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod
przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki.
Ząbek
czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek
winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni
z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki.
Papryczkę chili, kroimy na paseczki.
Układamy na kromkach plasterki
grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na
wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół.
Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu
lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące.
Bon Appetit!
Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku:
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko!
UsuńPycha! Świetne te grzaneczki
OdpowiedzUsuńMoże głupio się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłem rydza. Myślę, że te grzanki to dobra propozycja na pierwszą kuchenną przygodę z nimi :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania, w tej wersji są przepyszne ;)
Usuń