STRONY

wtorek, 27 października 2015

Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem

Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację.






Składniki:

         1 długa bułka paryska lekko czerstwa
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 duży por
1 pomidor
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sos:
4 jajka
1 szklanka mleka 2%
15 dag sera mozzarella w bloku
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie dania:

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.




W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu rozkładamy porwaną na kawałki bułkę paryską.
Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem.


Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę.


Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.

Życzę smacznego ;-)


3 komentarze:

  1. Takiej zapiekanki to ja jeszcze nie jadłam, zabieram sobie przepis ze sobą. Wygląda pysznie i z chęcią spróbuje taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, kolorowa, szybki obiad do przygotowania w parę chwil

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentuje, od razu człowiek głodnieje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !