STRONY

niedziela, 25 października 2015

Czekoladowe babeczki z pepsi colą i kremem z gorzkiej czekolady

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i "





Składniki:

Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek:
4 jajka
40 dag mąki tortowej
30 dag cukru trzcinowego brązowego
200 ml oleju roślinnego
300 ml pepsi coli
4 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta mielonego kardamonu

Krem czekoladowy:
400 ml śmietanki 30%
10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
orzechy włoskie do posypania

Wykonanie:

Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą kardamonu, oraz startą gorzka czekoladą.


Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę  oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.


Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.



Krem czekoladowy: 
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. 


Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia miksujemy na gładki krem, przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy babeczki, posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Słodkich wypieków ;-)




5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !