STRONY

środa, 14 października 2015

Zupa z dyni i chili

Dynia to ponoć królowa jesieni, kiedyś jej nie lubiłam, albo myślałam, że nie lubię,  wszystko to za sprawą Mamy które mnie do niej zniechęciła, zmieniłam zdanie dopiero jak sama ją przyrządziłam J
Dziś zapraszam Was na zupę….
Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej!




Składniki:

1 mała dynia hokkaido
3 ziemniaki
3 marchewki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju z chili
1 papryczka chili
1 litr bulionu warzywnego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
sól morska do smaku
prażone pestki dyni

Przygotowanie :

Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki. 
W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej).
Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem. 
Całość zmiksować blenderem n a krem.
Podawać posypanymi pestkami dyni.

Idealnie komponuje się z maślanymi grzankami lub solonym popcornem.

Bon Appetit!




Jesienne zupy Sposób na dynię 2015

4 komentarze:

  1. Ładnie u Ciebie po zmianach, chociaż wcześniej też było bardzo ładnie :)
    Zupę z dyni robiłam ale nie w ten sposób, ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kiedyś myślałam, że nie lubię dyni. Babcia robiła taką w occie, brrr... Ale później odkryłam zupę - i przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !