STRONY

piątek, 16 października 2015

Kruche babeczki z musem dyniowym

Słodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty!






Składniki:

Ciasto kruche
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko lub całe jajko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Nadzienie:
300 ml puree z dyni
3 łyżki serka śmietankowego
2 jajka
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker
żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker
złote perełki do dekoracji Dr.Oetker

Wykonanie:



Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto.

 Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię.


Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut-do zrumienienia. 

Zimne babeczki dekorujemy lukrem i perełkami.

Smacznego!


Jesienne słodkości!

Sposób na dynię 2015




4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !