Lekkie ciasto o kawowym
aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy
waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne
ciasto dla amatorów kawowych smaków!
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
10 dag cukru trzcinowego
brązowego
10 dag mąki tortowej
2 łyżki kakao naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
50 ml zaparzonej rozpuszczalnej
mocnej kawy
Krem chałwowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
20 dag sera mascarpone
10 dag chałwy waniliowej
1 łyżka cukru pudru
Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka
1 dowolna galaretka
Sposób wykonania:
Ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier
i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy
jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie
wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.
Tak przygotowane ciasto wylać
na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c
piekarniku na grzaniu góra –dół.
Upieczone, wyłożyć na
bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć w rulon
i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1
szklance gorącej wody, wylewamy do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia,
następnie kroimy na grubsze paski.
Krem chałwowy:
Śmietankę przelać do rondelka,
podgrzać na ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się
rozpuści.
Zimną masę włożyć na całą noc
do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem
rolady,
Następnego dnia do masy wsypać
cukier puder, oraz ser mascarpone prosto
z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą
roladę , włożyć paski galaretki zawinąć
ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Schłodzić
w lodówce.
Wspaniała roladka. Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna!!!
OdpowiedzUsuńAle cudo............ to na 100% wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń