Bez pieczystego dobrego mięsa
nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg
upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z
tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina.
Składniki:
2 kg boczku
1 duża cebula
1 mała główka czosnku
1 łyżka majeranku
Sól himalajska gruboziarnista
do smaku
1 łyżka ziaren suszonego
jałowca
1 łyżka kolorowego pieprzu
1 słoik ćwikły z chrzanem
Sposób wykonania:
Boczek płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem,
cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno
zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą.
Jałowiec i kolorowy pieprz
utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić
w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5-
2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do
180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby
boczek się zrumienił.
Zimny kroić na plastry,
serwować z ćwikłą z chrzanem.
Smacznego!
Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny! idealny na kanapki
OdpowiedzUsuń