Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 10 grudnia 2015

Boczek pachnący lasem

Bez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można  go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina.





Składniki:

2 kg boczku
1 duża cebula
1 mała główka czosnku
1 łyżka majeranku
Sól himalajska gruboziarnista do smaku
1 łyżka ziaren suszonego jałowca
1 łyżka kolorowego pieprzu

Sposób wykonania:

Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą.

Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w  nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby boczek się zrumienił.

Zimny kroić na plastry, serwować z ćwikłą z chrzanem.
Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj