STRONY

niedziela, 6 grudnia 2015

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie

Cały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam!





Składniki:

½  kg ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków
6 pałek z kurczaka
Marynata:
150 ml majonezu
2 czubate łyżki ostrej musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej warzywnej jarzynki
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieram, myję kroję na małe cząstki, oprószam solą do smaku oraz przyprawą do ziemniaków, układam w naczyniu żaroodpornym.

Czosnek obieram, przeciskam przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki.
Majonez łączę z musztardą oraz suszoną jarzynką.
Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temp 180*c.
Na kilka minut przed końcem pieczenia, pałki odkrywam z folii , aby złapały rumieńca.
Podaje gorące z ulubionym bukietem, surówek.

Smacznego!





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !