Cały obiad w jednym naczyniu,
pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i
przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy
obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam!
Składniki:
½ kg ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków
6 pałek z kurczaka
Marynata:
150 ml majonezu
2 czubate łyżki ostrej
musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej warzywnej
jarzynki
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki wędzonej papryki
Pieprz czarny świeżo mielony do
smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieram, myję kroję
na małe cząstki, oprószam solą do smaku oraz przyprawą do ziemniaków, układam w
naczyniu żaroodpornym.
Czosnek obieram, przeciskam
przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką
mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki.
Majonez łączę z musztardą oraz
suszoną jarzynką.
Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie
majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i
piekę godzinę w temp 180*c.
Na kilka minut przed końcem
pieczenia, pałki odkrywam z folii , aby złapały rumieńca.
Podaje gorące z ulubionym
bukietem, surówek.
Smacznego!
Super je przygotowałaś :-)
OdpowiedzUsuńMniam, podoba mi się ta marynata :) Zrobię :)
OdpowiedzUsuń