STRONY

niedziela, 31 stycznia 2016

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Delikatne indycze mięso doskonale współgra ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, całość zawinięta w roladę i usmażona tworzy pyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała rodzina.









Składniki:

70 dag  fileta z indyka
35 dag świeżego szpinaku
4 plastry żółtego sera
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami
Sól i pieprz do smaku
Panierka:
Jajka
Mąka pszenna
Bułka tarta
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fileta z indyka dzielimy na dwie porcje, delikatnie rozbijamy na cienkie płaty przez woreczek foliowy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy parę minut, po czym dodajemy świeży szpinak, przesmażamy całość chwilę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy.

Na mięsie rozkładamy po dwa plastry żółtego sera, szpinakowe nadzienie i pokrojone, osączone wcześniej z zalewy suszone pomidory, zawijamy w rulony, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem  na oleju z każdej strony na złocisto.

Podajemy z dowolna surówką.
Smacznego!



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !