STRONY

piątek, 29 stycznia 2016

Pierogi z bobem i osycpkiem

Pierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne !



Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
Około 1 szklanki dość ciepłej wody

Farsz:
½ kg bobu-u mnie mrożony
30 dag chudego gotowanego boczku
2 cebule
10 dag oscypka
5 łyżek oliwy
Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo wodę , mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne.
Farsz:
Bób, jeśli mamy mrożony, rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy polane okrasą.
Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !