Tatar rybny który doskonale
sprawdzi się jako przystawka na imprezowy stół, czy po po prostu na zdrową
kolację. Danie powstało z łososia firmy Suempol która słynie z wysokiej klasy jakości produktów..
Polecam!
Składniki:
100 g wędzonego łososia
½ szklarniowego ogórka
1 dojrzałe awokado
½ cebuli czerwonej
1 łyżka oleju lnianego
Sos sojowy do smaku
Pęczek koperku
Sok z limonki do smaku
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do
smaku
Sposób wykonania:
Rozdrobnionego łososia,
mieszamy w miseczce razem z pokrojonym koperkiem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy
solą do smaku, dodajemy łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy, wkładamy na 10 minut
do lodówki.
Z awokado wyjmujemy pestkę,
łyżeczką wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z limonki aby nie ściemniało,
rozgniatamy na papkę widelcem, doprawiamy solą do smaku.
Ogórka obieramy ścieramy na
tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru sosu, mieszamy z pokrojoną
drobniutko cebulą czerwoną, doprawiamy do smaku łyżeczką oleju lnianego oraz szczypta
soli i pieprzu.
Małą miseczkę wykładamy folią
spożywczą na samo dno układamy warstwę z łososiem następnie warstwę z ogórkiem
i na samym wierzchu smarujemy pastą z awokado.
Chłodzimy w lodówce i wykładamy
przed podaniem na talerzyk, dekorujemy dowolnie.
Smacznego!
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń