Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 stycznia 2016

Tatar z łososia

Tatar rybny który doskonale sprawdzi się jako przystawka na imprezowy stół, czy po po prostu na zdrową kolację. Danie powstało  z łososia firmy Suempol która słynie z wysokiej klasy jakości produktów..
Polecam!





Składniki:

½ szklarniowego ogórka
1 dojrzałe awokado
½ cebuli czerwonej
1 łyżka oleju lnianego
Sos sojowy do smaku
Pęczek koperku
Sok z limonki do smaku
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób wykonania:

Rozdrobnionego łososia, mieszamy w miseczce razem z pokrojonym koperkiem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą do smaku, dodajemy łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy, wkładamy na 10 minut do lodówki.
Z awokado wyjmujemy pestkę, łyżeczką wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z limonki aby nie ściemniało, rozgniatamy na papkę widelcem, doprawiamy solą do smaku.
Ogórka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru sosu, mieszamy z pokrojoną drobniutko cebulą czerwoną, doprawiamy do smaku łyżeczką oleju lnianego oraz szczypta soli i pieprzu.

Małą miseczkę wykładamy folią spożywczą na samo dno układamy warstwę z łososiem następnie warstwę z ogórkiem i na samym wierzchu smarujemy pastą z awokado.
Chłodzimy w lodówce i wykładamy przed podaniem na talerzyk, dekorujemy dowolnie.
Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj