STRONY

sobota, 27 lutego 2016

Marchewkowe racuszki

Jak ja lubię takie leniwe sobotnie poranki, mogę pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie.  
Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold  smakują wybornie!




Składniki:

30dag mąki pszennej
300 ml mleka
15 dag jogurtu naturalnego greckiego
1 czubata łyżeczka suszonych drożdży Dr.Oetker
1 marchewka
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
Szczypta soli
Duża szczypta cynamonu
2 łyżki oleju do natłuszczenia patelni

Dodatki:
Bita śmietana
Świeże pomarańcze
Sos toffi

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając  miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy.
Odstawiamy na 20 minut.
Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki.
Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi. 
Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !