STRONY

środa, 2 marca 2016

Szarlotka z orzechową bezą

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę!




Składniki:

Kruche ciasto:
30 dag maki pszennej
10 dag mąki krupczatki
15 dag brązowego cukru trzcinowego
25 dag masła
3 żółtka
Warstwa z jabłkami:
6 dużych jabłek
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego
Beza orzechowa:
4 białka
12 dag drobnego cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia.

Warstwa z jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.

Beza:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach.

Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekarnika  piekę 45 minut-do zrumienienia.
Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto.

Słodkich wypieków!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !