Jedno z moich ulubionych dań,
kremowe, delikatne a jednocześnie sycące, wszystko robi się na jednej głębokiej
patelni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, poradzą sobie nawet ci
którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę. Do jego przygotowania użyłam
pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć
fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;)
Składniki:
4 pałki kurczaka
25 dag ryżu arborio
1 por
1 papryka podłużna o słodkim
aromacie
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra bulionu drobiowego lub
troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż
50 ml białego pół wytrawnego
wina
100 ml słodkiej śmietanki 22%
Pęczek szczypiorku
50 g startego sera grana padano
lub parmezanu
Sól morska do smaku
Jarzynka do smaku
Biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Po tym
czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z
każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.
Po chwili wlewamy połowę
ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy
pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty
przez ryż,
wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż
będzie miękki.
Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz
białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem.
Podajemy
gorące.
Rada:
Ważne jest aby w tej potrawie
nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak.
No proszę dla mnie fajne, zawsze w przepisach omijać wina ponieważ zupełnie nie znam się na nich używasz konkretnie jakiegoś gatunku??Brygida
OdpowiedzUsuńBrygido, każde się nada byłe było białe i półwytrawne :)
UsuńWygląda obłędnie, zjadłabym ze smakiem
OdpowiedzUsuń