STRONY

poniedziałek, 7 marca 2016

Maślana szarlotka

Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną.
Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę.
Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę.
Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku.



Składniki:

Kruche ciasto:
30 dag maki pszennej
10 dag mąki krupczatki
15 dag brązowego cukru trzcinowego
30 dag masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

Warstwa z jabłkami:
6-7 dużych jabłek
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego

Sposób wykonania:


Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie  wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być.




Warstwa z jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.



Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia.


Zimne ciasto  posypuję pudrem.

Słodkich wypieków!




5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !