STRONY

czwartek, 31 marca 2016

Muffinki z gorzką czekoladą

Cudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię!

Deska dębowa to pracownia Spod Hebelka










Składniki:

Na około 12 sztuk:
1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze Młynomag
4 duże jajka
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady 60% kakao
1,5szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem czekoladowy:
350 ml śmietany kremowej 30%
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe do posypania

Sposób wykonania:

Krem:
Śmietanę podgrzać aby była ciepła, ale nie gotować, dodać połamaną czekoladę i łyżkę cukru pudru, odczekać chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w celu solidnego schłodzenia.
Następnie ubić mikserem na krem.

Ciasto:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku,
rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia. Wystudzić.
Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę , wmieszać masę z czekoladą, miksując na wolnych obrotach dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową.
Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka.
Krem czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą czekoladą. Można też polać sosem czekoladowym.

Słodkich wypieków!








6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !