STRONY

środa, 30 marca 2016

Sałatka z kurczakiem ala meksykańska

Pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje.





Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 podłużna słodka czerwona papryka
2 cebule dymki
Kawałek pora
1 łyżeczka przyprawy do fajity
1 łyżeczka przyprawy do grosa
Szczypta soli do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki majonezu
3 łyżki pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę wkładamy do miski, oprószamy przyprawą meksykańską oraz do grosa, wlewamy olej, mieszamy łyżką, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie mięso smażymy do miękkości na patelni. Studzimy.
Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy.

Wszystkie składniki razem z mięsem mieszamy, dodajemy majonez oraz ketchup , doprawiamy solą do smaku, mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco dzięki tym kolorom. I ten talerz uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam jest pyszna !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !