Pyszna i pożywna sałatka z
kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki
i dymki to propozycja na różne okazje.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 podłużna słodka czerwona
papryka
2 cebule dymki
Kawałek pora
1 łyżeczka przyprawy do fajity
1 łyżeczka przyprawy do grosa
Szczypta soli do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki majonezu
3 łyżki pikantnego ketchupu
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w
kostkę wkładamy do miski, oprószamy przyprawą meksykańską oraz do grosa,
wlewamy olej, mieszamy łyżką, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie mięso smażymy do
miękkości na patelni. Studzimy.
Por i cebulę siekamy drobno,
tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę
przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy.
Wszystkie składniki razem z
mięsem mieszamy, dodajemy majonez oraz ketchup , doprawiamy solą do smaku,
mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy
szczypiorem z dymki.
Smacznego!
Wygląda bardzo zachęcająco dzięki tym kolorom. I ten talerz uroczy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam jest pyszna !
OdpowiedzUsuń