STRONY

środa, 13 kwietnia 2016

Sałatka z wędzonym filetem z indyka

Zawsze jest pora na pyszną zdrową sałatkę a szczególnie teraz gdy zrobiło się ciepło.
Nie bójmy się łączyć smaków, kolorów i konsystencji, pyszny cebulowy winegret dopełni jej smaku. Miłość do zdrowych sałatek nie ma u mnie granic. Są pyszne, cieszą oko i podniebienie. Polecam!




Składniki:

1 opakowanie miksu sałat
200 g mini mozarelli
15 dag wędzonego fileta z indyka Hańderek
1 świeży ogórek
2 pomidory
3 łyżki kukurydzy

Sos winegret cebulowy:
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju lnianego
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka musztardy
½ cebuli
Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Miks sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz pomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą, wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy .

Przygotowujemy sos:
Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i Peiperem zakręcamy słoik i wstrząsamy aż składniki się połączą i powstanie gęsty kremowy sos, przed podaniem polewamy sałatkę i mieszamy.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Piękne kolory i jak wiosennie i optymistycznie! :) Też jestem smakoszką wszelkich sałatek - Twoja wersja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kolorowa :)
    Cieszy oko i zapewne podniebienie :)
    Bardzo chętnie skosztowałabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !