Kiedy pojawiła się akcja Piecz
ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem
i truskawkami , co może być lepszego, domowego, niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z
kubkiem mleka ?
Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam
do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu
do pisania powieści …żadnej, czy to o sobie , czy o czymś innym a tu taki
warunek. I pomyśleć że, kiedyś prowadziłam bloga o codzienności ……..Myślę sobie
raz kozie śmierć .....
Ten wypiek dedykuję mojemu
mężowi, on jest strasznym łasuchem na
słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na stole musiała
być ta drożdżówka i kubek cappuccino orzechowej,
ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile
to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani.
Gdy przychodziła wiosna i
pojawiały się truskawki, pieczenie jej
stało się naszym sobotnim rytuałem,
weekend bez drożdżówki ???? łeeeeee
To nasz patent na wszelkie
smutki i radości, chwile dobre i złe.
A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona po wycieczce rowerowej gdzieś tam na
przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,
jest NASZA!
I niech tak zostanie do
skończenia świata…albo i dłużej.
Składniki:
Ciasto
drożdżowe:
40
dag mąki pszennej
1
opakowanie drożdży suszonych Delecta
150
ml ciepłego mleka
5
dag cukru
1
łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta
2
jajka
10
dag masła
Szczypta
soli
Masa
serowa:
20
dag mielonego twarogu
1
jajko
2
łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
1
łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta
6-7
świeżych truskawek
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru
trzcinowego brązowego
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i
suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać
ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką,
zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
Masa
serowa:
Twaróg
wymieszać łyżką z jajkiem i cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz budyń,
ponownie wymieszać.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z
brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma
pozostać sypka.
Wyrośnięte
ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy
pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy
na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm,
posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym
pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił
przykryć folią aluminiową.
Słodkich
wypieków!
taka drożdzówka jest najlepsza! :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe ciasto drożdżowe, uwielbiam! Najlepiej mi smakuje z kubkiem mleka :)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak :)
UsuńCudownie się prezentuje - nie dziwię się, że mąż wciąż zakochany, jak jada takie śniadanka! :) Fajne ciacho - już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego :)
OdpowiedzUsuńJa też,najlepsze sa polskie truskawki :)
Usuńczysty obłęd !!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Taka drożdżówka z mlekiem i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/