Kiedy robi się gorąco nie
musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki.
To pyszna i zdrowa propozycja z
soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż
nie brzmi to pysznie?
Zapewniam, że tak samo smakuje jak wyglada ;)
Składniki:
1 kg arbuza
1 szklanka truskawek
1,5 szklanki słodkiej płynnej
śmietanki 22%
1 łyżka miodu
Świeża mięta do dekoracji
Bezowe pianki:
1 białko
2 łyżki cukru
½ litra mleka
½ laski wanilii
Sposób przygotowania:
Arbuza oczyszczam z pestek,
truskawki obieram z szypułek, wkładam do wysokiego garnka, wlewam śmietankę i
miksuję blenderem, dosładzam miodem, mieszam, wkładam na jakiś czas do lodówki.
Robię bezowe pianki:
Białko miksuję przystawką blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję
cukier i miksuję do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca-około 1 minuty.
Mleko zagotowuję z
wydrążonymi ziarenkami wanilii, łyżeczką
nabieram pianę z białek i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2 minut przewracając
pianki w trakcie na drugą stronę, łyżką cedzakową wyciagam z mleka, studzę.
Zimny
chłodnik rozlewam do miseczek, obkładam piankami i podaję.
Do przygotowania tego chłodnika użyłam blendera który od dziś 25.06. pojawia się w ofercie Lidl Polska jeśli szukacie dobrego sprzętu do chłodników, koktajli w przystępnej cenie to polecam Wam właśnie ten.
W trzech wariantach kolorystycznych więc kazda Pani domu znajdzie coś dla siebie.
Wow! Agata supcio pomysł! A prezentacja jak zwykle obłędna :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł. Chłodnik na takie upały to pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńBardziej koktajl, ale i tak super! :)
OdpowiedzUsuńja z takim chmurkami robiłam w zeszłym roku "Zupę nic" jagodową - pyszna!
OdpowiedzUsuńWspaniały i niezwykle smakowity chłodnik :D
OdpowiedzUsuń