Patelni w kuchni mam mnóstwo,
ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być
przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to
taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne,
znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki.
Zdecydowanie minęły już czasy
kiedy jedna patelnia służyła do „wszytkiego” i królowała w kuchni aż do zdarcia
.
Dziś opowiem Wam krótko o
patelni Valdinox- z serii Rock-wygląda świetnie, tak jak by była granitowa,
wygląd dla mnie jest równie ważny jak funkcjonalność ,nie muszę się wtedy
wstydzić, że ktoś wejdzie do mojej kuchni, a tu szpeci coś na kuchence, nie muszę obawiać się że
zaraz coś pęknie, coś odpadnie , coś się przypali, nie nagrzewające się
uchwyty to zdecydowany dla mnie plus, mineralna powłoka wewnętrzna oraz zewnętrzna spełnia swoje zadanie, łatwa w utrzymaniu
czystości, wystarczy przetrzeć miękką gąbką i gotowe. Nadaje się zarówno do
kuchni gazowych jak i indukcji. Ja sprawdziłam ją tylko na gazowej ale producent zapewnia że jest do wszystkich typów kuchenki co pokazują oznaczenia na spodzie patelni.
Aluminiowy korpus, o
grubości 4 mm, w połączeniu z powłoką mineralną doskonale przewodzi ciepło, szybko i równomiernie się nagrzewa. Warto mieć taką perełkę w swojej kuchni. Na niej właśnie
zrobiłam te oto naleśniki. Sprawdziła się znakomicie!
Naleśniki ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy
przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie
często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców J
Składniki:
1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka gazowanej wody
mineralnej
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
1 ½ szklanki mąki tortowej
Olej kokosowy do smażenia
Nadzienie:
35 dag kremowego twarożku
2 łyżki słodkiej śmietanki
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka pokrojonych
truskawek
1 szklanka pokrojonego arbuza
Syrop klonowy do polania lub
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Jajka ubić na puszystą pianę z
cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę
i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
Odstawić ciasto na 30 minut, po
czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem
niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma
potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki
temu ciasto jest chrupiące.
Nadzienie:
Twarożek utrzeć ze śmietanką i cukrem, smarować usmażone
naleśniki, posypać owocami zawinąć w rulon, polać syropem klonowym lub polewą ,
udekorować melisą i podawać od razu.
Życzę smacznego!
Garnki i patelnie tej firmy kupicie w sklepie internetowym
Piękno w domu
Życzę smacznego!
Garnki i patelnie tej firmy kupicie w sklepie internetowym
Piękno w domu
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńA patelni do naleśników to i ja jakoś się nie dorobiłam ;-)
Świetne naleśniki, zjadłabym chętnie
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz mleko ryżowe? Ja jakoś nie spotkałam na swojej drodze:/
OdpowiedzUsuńPatelnia super, mi również się marzy, podobnie zresztą jak grillowa :D
A naleśnika zabieram- jak jeszcze coś zostało :)
Kupiłam w Delikatesach firmy Alpro
UsuńOj to w moich ciężko o Alpro :) Muszę gdzieś w Tesco zapolować :)
Usuń