STRONY

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje.






Składniki:


6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
świeże truskawki

1 tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:

Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję  na sztywną lśniącą pianę dodaję  w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,


Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam  do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek.

Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto.
Słodkich wypieków!


 
      Milion smaków truskawek - edycja trzecia



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !