Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
świeże truskawki
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
świeże truskawki
1 tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka jaj oddzielam od żółtek
miksuję na sztywną lśniącą pianę dodaję w trakcie nie przerywając ucierania cukier i
cukier waniliowy,
Dodaję żółtka oraz majonez a
następnie przesiewam do masy jajecznej
przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką
ziemniaczaną.
Całość delikatnie mieszam ręcznie
lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do
wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek.
Na koniec ciasto posypuję
pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego
patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej, lejącą polewam ciasto.
Nie tylko pysznie wygląda ale pięknie podane ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek do herbatki, bo musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńU Agaty zawsze coś pysznego i pięknego się znajdzie :)
OdpowiedzUsuń