STRONY

niedziela, 5 czerwca 2016

Jogurtowe muffinki z truskawkami

Mięciutkie i puszyste, rewelacyjne w smaku muffinki z truskawkami, ekspresowo się je robi, poradzą sobie z nimi również dzieci, uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu, wierzch można posypać przesianym cukrem pudrem.

Foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie Cukieteria




Składniki:

Na 12-15 babeczek
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka pokrojonych świeżych truskawek
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera.






Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki do ¾ objętości, posypuję na wierzchu pokrojonymi truskawkami. 
Piekę około 25 minut w temp 180*c.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !