Mięciutkie i puszyste,
rewelacyjne w smaku muffinki z truskawkami, ekspresowo się je robi, poradzą
sobie z nimi również dzieci, uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu, wierzch
można posypać przesianym cukrem pudrem.
Foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie Cukieteria
Składniki:
Na 12-15 babeczek
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka pokrojonych świeżych
truskawek
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Jajka wbijam do miski, wsypuję
cukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam
olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam
do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera.
Powstałe ciasto wlewam do
papilotek na muffinki do ¾ objętości, posypuję na wierzchu pokrojonymi
truskawkami.
Piekę około 25 minut w temp 180*c.
Przed podaniem oprószam cukrem
pudrem.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam takie muffiny:)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
UsuńMuffinki wspaniałe, ale zdjęcia powalają na kolana:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, od razu przywodzą na myśl lato i pierwsze dni wakacji :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam, pyszne muffinki
OdpowiedzUsuńRobiłam PRZEPYSZNE :) Wszystkim w pracy smakowały
OdpowiedzUsuń