Naleśniki to ulubione danie
każdego z nas, w ich przygotowaniu nie ma nic trudnego, liczy się pomysł na
farsz lub nadzienie i za każdym razem mamy ich inny smak.
Te są cudowne w smaku i pachną …latem!
Sposób wykonania:
Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
¾ szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Nadzienie:
35 dag twarożku
2 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki cukru
½ laski wanilii lub cukier
waniliowy
1 szklanka świeżych truskawek
½ pęczka listków mięty
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka tartej gorzkiej
czekolady
Sos waniliowy:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 jajka
1 łyżka budyniu śmietankowego
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Ciasto:
Składniki na ciasto zmiksuj
dokładnie na jednolitą masę, odstaw na 20 minut aby odpoczęło. Usmaż na niewielkiej ilości
oleju cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Twarożek rozetrzyj ze śmietanką
oraz cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki
mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Nadzieniem smaruj naleśniki
zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon.
Ułóż w wysmarowanej masłem
formie ceramicznej.
Sos:
Śmietankę zmiksuj z cukrem
pudrem i jajkami, dodaj nasionka wydrążonej wanilii, wymieszaj,
gotowym sosem
polej naleśniki.
Wierzch przykryj folią aluminiową.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym
do 180*c przez około 50 minut. Na kilka minut przed końcem
pieczenia usuń folię i przyrumień naleśniki. Przed podaniem posyp cukrem
pudrem.
Smacznego!
Pycha, smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńAga świetny pomysł na naleśniki :)idealny letni podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń