STRONY

sobota, 18 czerwca 2016

Truskawkowo-miętowa panna cotta


Deser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce.







Składniki:

Warstwa truskawkowa:
40 dag świeżych truskawek
3 łyżki cukru

Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
3 krople miętowe
Truskawki do dekoracji
Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Warstwa truskawkowa:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wspujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy, zimne ale płynne rozlewamy po równo do pucharków .Wstawiamy do lodówki.

Warstwa waniliowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę , wymieszać aż się rozpuści, dodać krople miętowe, zostawić do schłodzenia. Lekko tężejącą masę wylać na stężałą galaretkę truskawkową, włożyć do lodówki.
Przed podaniem udekorować plastrami świeżych truskawek i miętą.

Smacznego!

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !