Deser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce.
Składniki:
Warstwa truskawkowa:
40 dag świeżych truskawek
3 łyżki cukru
Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
3 krople miętowe
Truskawki do dekoracji
Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Warstwa truskawkowa:
Truskawki obieramy z szypułek,
myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wspujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i
gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki,
mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy, zimne ale płynne rozlewamy po równo do
pucharków .Wstawiamy do lodówki.
Warstwa waniliowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej
wodzie.
Do rondelka wlać śmietankę z
mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić
do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę , wymieszać
aż się rozpuści, dodać krople miętowe, zostawić do schłodzenia. Lekko tężejącą
masę wylać na stężałą galaretkę truskawkową, włożyć do lodówki.
Przed podaniem udekorować
plastrami świeżych truskawek i miętą.
Super wersja i podanie tego deseru.
OdpowiedzUsuń