Zupy z kalafiora często goszczą
na moim stole, są delikatne w smaku a zarazem pożywne, tradycyjnie jest
podawana z grzankami, ja poszłam w innym kierunku i podałam ją z
kluseczkami serowo czosnkowymi które
doskonale podkreśliły jej łagodny smak. Rewelacyjne danie na letni obiad, a
także na rodzinne przyjęcie.
Składniki:
Zupa:
1 kalafior
5-6 ziemniaków
½ pora
2 0 dag serków topionych
10 dag masła
Jarzynka do zup lub sól do
smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty do
smaku
1 liść laurowy
Gałka muszkatołowa do smaku
Kluseczki:
2 jajka
6 łyżek startego sera cheddar
3 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
4 łyżki mąki pszennej
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Zupa:
Warzywa myjemy, kalafiora
dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę a pora w paski. W szerokim rondlu
rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, przesmażamy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zalewamy
wodą-tyle aby przykryła warzywa, dodajemy ziarnisty pieprz, jarzynkę do zup
oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, następnie liść wyjmujemy, dodajemy
serki topione, gotujemy chwilę aż serki się rozpuszczą, doprawiamy zupę gałką
muszkatołową do smaku.
Zestawiamy z ognia, miksujemy
na krem- jeśli zupa będzie za gęsta dolewamy wody lub mleka i ponownie
zagotowujemy aż uzyska pożądaną dla nas konsystencję.
Kluseczki:
Jajka wbijamy do miski, solimy,
wsypujemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepujemy widelcem,
dodajemy pozostałe składniki- czosnek przeciskamy przez praske, ponownie mieszamy widelcem aż uzyskamy gęste jednolite ciasto.
W rondelku zagotowujemy osoloną
wodę, mała łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić,
nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 2-3 minuty
od wypłynięcia, wybieramy łyżką cedzakową.
Zupę rozlewamy na talerze, na
wierzchu kładziemy kluseczki i podajemy.
Smacznego!
Pycha zupka, idealna na lato ;)
OdpowiedzUsuńAle kusząca zupa :)
OdpowiedzUsuń