STRONY

piątek, 29 lipca 2016

Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano



Włoskie danie obiadowe na bazie makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia.
 Uwielbiam takie obiady w 20 minut, parę sezonowych składników jak cukinia, makaron każdy lubi, wino  zawsze znajdzie się w barku przecież i radzę z niego nie rezygnować bo wspaniale podkręca smak tego dania które zostało przygotowane w całości na patelni do serwowania Guzzini-Latina  którą nabyłam  jakiś czas temu w sklepie internetowym  rossi.pl 
Polecam zajrzeć,  są tam cudeńka dla kuchni i domu. Ta potrawa to pierwszy test na tej patelni, całość komponowała się znakomicie!




 Patelnie z tej serii posiadają aluminiowy korpus o zmiennej grubości, który gwarantuje szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozchodzenie się ciepła na całej powierzchni naczynia. Dodatkowo korpus pokryto gładką powłoką ceramiczną  dzięki której garnki zyskują właściwości nieprzywierające oraz odporność na zarysowania. Powłoka ta sprzyja również zdrowiu, gdyż do jej produkcji nie używa się PFOA (kwasu perfluorooktanowego) składnika popularnego teflonu, który podczas smażenia w wysokich temperaturach wydziela szkodliwe substancje. Niepodważalną zaletą powłoki ceramicznej jest równie fakt, że jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości  - można myć ją pod bieżącą wodą lub za pomocą zmywarki. Patelnia jest przystosowana do używania na większości kuchenek oprócz indukcyjnych płyt grzewczych. 

Fajny design przyciąga wzrok, pięknie prezentuje się na kuchence. Jestem z niej mega zadowolona.


Składniki:

25 dag makaronu casarecce
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 22%
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę,  chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.

Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
Serwujemy prosto z patelni.

Smacznego!









19 komentarzy:

  1. Pysznie tu u Ciebie :) też lubię takie szybkie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie a patelnia wysokiej jakości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie. A patelnie świetna, prezentuje się cudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda na smaczne ale za to patelnia bombowa. Chętnie przygarnęłabym ją do mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda pani domu powinna mieć taką patelnię :)

      Usuń
  5. Ślinka cieknie na widok dania i mega fajnej patelni 😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie i patelnia też ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale! Patelnia genialna, i te słodkie uchwyty... ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne zdjęcia, wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron w połączeniu z cukinią- to nie może się nie udać :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie dokładnie takie jak lubię najbardziej!:) Ciekawa patelnia, muszę bliżej się jej przyjrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też bardzo lubię takie dania w 20 minut :)
    Raz dwa i obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !